Kundservice sv:Originalhjul:Vinterdäck SE/SV

Vamos! Dags att skifta till vintern.

Vinter, snö och is – härligt på många sätt, men också en tid att tänka på säkerheten. Bra vinterdäck är förstås ett måste. Checklistan nedan visar vad du ska tänka på för att köra säkert. Låt gärna experterna på just din SEAT skifta till vinterhjulen. Då vet du att det blir rätt gjort, och du kan samtidigt prata med dem om hur däcken mår för att veta att du kan köra tryggt en säsong till. Buenas vinter!

Nya däck? Vi ser till att du får exakt rätt.

Våra däckexperter hos de auktoriserade SEAT-verkstäderna är specialister på SEATs modeller, och de kan avgöra vad som är det bästa valet för just din bil och din körning.

10 tips om vinterdäck.


Lagen säger att du ska ha vinterdäck från 1 december till 31 mars om det är vinterväglag. Vinterdäcken kan vara dubbade eller dubbfria. Det är tillåtet med dubbdäck mellan 1 oktober och 15 april om det ska bli eller redan är vinterväglag. Du kan vara säker på att vintern kommer även i år. Så boka tid för byte tidigt på säsongen så du är redo när halkan slår till.

Glöm inte bort släpvagnen – om bilen har vinterdäck måste även släpet ha vinterdäck.

Dubbarna kan vara slitna och mönstret dåligt.
Vi rekommenderar att:
– Mönsterdjupet ska vara minst 3–5 mm. Du kan få en mätare hos din SEAT-verkstad.
– Dubbarna ska sticka ut minst 1–2 mm och vara skarpa i kanterna. Kontrollera att inga dubbar fattas.

Med tiden blir gummit hårt och greppet sämre. Vi rekommenderar att du inte har däck som är äldre än fem år.

Det är lätt att se hur gamla däcken är: Leta efter texten DOT och en rad siffror på däcket (längst ned mot fälgen). De sista siffrorna visar tillverkningsvecka och år.
Till exempel: DOT XX XX XXXX 1812.
Däcket är tillverkat vecka 18 år 2012.

Däcken du köper ska vara anpassade för bilens vikt och hur fort bilen får köra. SEAT har testat sig fram till vad som är optimalt för bilens väghållning och prestanda och vilka däck som bäst passar fälgarna. I bilens registreringsbevis står det vilken dimension däck och fälgar ska ha.
Alla däck på bilen ska vara av samma typ, du får till exempel inte ha två sommardäck och två vinterdäck på bilen samtidigt. Du bör ha samma fabrikat på alla däck.
För bilar med fyrhjulsdrift: Om skillnaden mellan däckens mönsterdjup är för stor, snurrar hjulen olika fort. Det kan leda till hög bränsleförbrukning och kostsamt slitage på drivlinan.  

Ta kontakt med din SEAT-verkstad så får du hjälp att välja rätt däckdimension för din bil.

Det finns både nordiska och europeiska friktionsdäck. De nordiska är anpassade för vårt kallare klimat med mjukare gummiblandning, de europeiska är anpassade för väta och högre hastigheter.

Det existerar inget universaldäck som är tyst, har lågt rullmotstånd och samtidigt ger god bränsleekonomi på alla underlag. Så fundera på var du ska köra, vad det är för klimat och vilka andra förutsättningar som gäller.

Om du ska köra i miljöer där snö och is är mer regel än undantag är dubbdäck att föredra. Friktionsdäck är bra om du ska köra i en kommun/stad/land där det råder dubbdäcksförbud.

Tips:
 Kontrollera att däcken är godkända. De måste vara E-märkta (godkända för försäljning inom EU). Från 1 oktober år 2009 ska de också vara S-märkta (S står för sound och innebär att däcken uppfyller skärpta bullerkrav). Reservdäck och vinterdäck med dubbar behöver inte ha S-märkning.

När din SEAT lämnar fabriken är den utrustad med premiumdäck anpassade just för din bilmodell. Däcken kommer från våra samarbetspartners och vi rekommenderar att du väljer någon av dem när du ska köpa nya däck. Det lönar sig ofta eftersom däcken har lägre rullmotstånd och gummiblandningar som klarar fler mil och ger bättre bränsleekonomi.

Dessutom beter sig bilen som den ska i ett skarpt läge. Så välj ett välkänt premiumdäck för din och dina medtrafikanters skull. Våra sammarbetspartners är Bridgestone, Continental, Goodyear, Michelin, Nokian och Pirelli.

Din SEAT-verkstad hjälper dig att välja – och byta till – rätt däck. Snön kan komma snabbt så var ute i god tid så slipper du stressa och köa i onödan. De kan också hjälpa dig med ett bromstest. Många gånger kan de även förvara dina hjul så att du slipper besväret med att bära och hitta plats för dem.

Behov av service eller reparation? Prata med din servicerådgivare så kan du få det gjort i samband med däckbytet.

Någon vecka efter att du skiftat hjul bör du efterdra hjulskruvarna så att de sitter ordentligt. Be din verkstad om hjälp. Kontrollera även luftrycket då och då. Fel lufttryck påverkar köregenskaper, bränsleförbrukning och däckets livslängd på ett negativt sätt. Du hittar information om luftryck för din bil i instruktionsboken, i tankluckans insida eller på dörrstolpen vid förarplatsen.

Dubbdäcken ska bytas till sommardäck senast den 15 april. Odubbade friktionsdäck får du använda året runt men tänk på att köregenskaperna på sommarväglag försämras, framförallt blir bromssträckan avsevärt längre med de mjukare friktionsdäcken.

Däck är känsliga för värme och solljus så mörkt, torrt och svalt är det som gäller. Däck på fälg lagrar du liggande, lösa däck stående. Lagra däcken rätt så räcker de längre.

SEAT-kortet VISA

Dela upp köpet på 12 månader utan kostnad. Poäng ingår.

Med SEAT-kortet VISA kan du dela upp betalningen på 12 månader utan ränta och avgifter vid köp hos din SEAT-handlare. Du får dessutom poäng på alla dina inköp – var och vad du än handlar.

Bygg din SEAT

Bygg din SEAT

Hitta Återförsäljare

Hitta Återförsäljare

Boka Provkörning

Boka Provkörning

SEAT Tillbehör

SEAT Tillbehör

Assistans

Assistans