Kundservice sv:Tips for autumn driving 2021.4.3.0 SE/SV

Kör säkert i höst!

Hösten är en färgsprakande årstid med löv som skiftar i gult, orange och brunt. Den lockar även till bilkörning och många av oss tar med familjen på längre resor under både höstlov och helger. Men det är också krävande att köra bil på hösten med hala löv på vägarna, kyla, regn och mörker. Det kan vara en bra idé att serva bilen, kolla bromsarna, mm och anpassa körningen. Här kommer tio tips för säkrare körning i höst.

1. Säkerhet in i minsta millimeter.

Vägarna blir kalla och blöta på hösten, så kolla däcken. Mönsterdjup och däcktryck påverkar väggreppet och bromssträckan. Experter rekommenderar 3 mm mönsterdjup och aldrig mindre än 1,6 mm, eftersom det ökar risken att du tappar greppet när du kör i mer än 90 km/h på en blöt väg. Kontrollera gärna däcktrycket en gång i månaden..

2. Löv är lika hala som snö.

Nedfallna löv, regn och dimma: höstens utmaningar.

Visst är de vackra, men blöta höstlöv gör vägen lika hal som efter ett snöfall. Därför rekommenderar den erfarne tävlingsföraren Jordi Gené att köra försiktigt och att undvika tvära inbromsningar när asfalten är täckt av löv. "Om du märker att du kör på blöta löv i en kurva - gör inga plötsliga rattrörelser och om däcken tappar greppet: forcera inte styrningen förrän du har kontroll på bilen," säger Gené.

3. 50/50-regeln.

Om det är dimma, håll alltid minst 50 meters avstånd till bilen framför och kör inte fortare än 50 km/h. "Då kan du vara säker på att du hinner bromsa om det händer något," säger Jordi Gené. Front Assist är mycket användbar vid dålig sikt, eftersom den kontrollerar avståndet till andra fordon och bromsar automatiskt om det behövs.

4. Bli inte bländad.

Ett annat tips är att använda dimljusen, så att du syns bättre. "Använd aldrig helljus i dimma. De skapar en bländande effekt på vindrutan som gör det svårare att se andra bilar," säger Jordi.

5. Bra sikt i regn.

Experter varnar för att dåliga torkarblad minskar sikten med 20-30% vid dåligt väder. De ska bytas en gång om året, helst på hösten som brukar vara den regnigaste årstiden. Rena vindrutor är bättre på att förhindra imma. Du kan dessutom ge dem extra hjälp genom att vinkla ventilerna och spruta varmluft mot rutorna. Lane Assist kommer också till användning när det är dålig sikt. Den varnar om du glider över i fel fil och till och med justerar styrningen om det behövs.

6.  Fördubbla säkerheten.

Det är inte bara regn, utan även luftfuktighet och låga temperaturer, som kan orsaka halka. "Därför ska du vara extra försiktig när du kör i skuggiga partier, speciellt i kurvor," säger Jordi. Håll dubbelt säkerhetsavstånd på blöta vägar. Vi rekommenderar också att göra små inbromsningar ibland. Det motverkar fukt på bromsskivorna, så att de är effektiva.

7. Vattenplaning? Bromsa inte..

Korta, intensiva regnskurar är vanliga på hösten, vilket ökar risken för vattenplaning. "Bromsa aldrig om det händer. Vänta tills däcken har kontakt med vägen igen och korrigera styrningen med små, lätta rattrörelser," säger experten.

8. Håll ratten stadigt när det blåser.

Kraftiga vindar kan vara en utmaning på motorvägen. Sänk farten och håll ratten i ett stadigt grepp när du kör om lastbilar, eftersom turbulensen kan påverka bilens styrförmåga..  

9.  På med helljuset.

Löv på vägen minskar däckgreppet, och det blir som att köra på snö.

När vi går över till vintertid blir dagarna snabbt kortare och vi kör mer i mörker. Det är viktigt att ha rätt ljus - 30% av alla olyckor i Europa sker på natten. Använd helljus när du kör på landsväg med dålig sikt, men inte om det är dimma. "Många förare använder inte helljus, för att de inte vill blända mötande trafik. Då är det bra med High Beam Assist," säger Maite Paris, ansvarig för strålkastare på SEAT. Den märker om det finns andra bilar i närheten och bländar av automatiskt när det behövs.

10. Undvik djuriska överraskningar.

Många vilda djur är mer aktiva på hösten. Sänk farten och kör försiktigt om vägskyltarna varnar för t ex älg eller andra djur, även om det finns viltstängsel..

Bygg din SEAT

Bygg din SEAT

Hitta Återförsäljare

Hitta Återförsäljare

Boka Provkörning

Boka Provkörning

SEAT Tillbehör

SEAT Tillbehör

Assistans

Assistans