Kundservice sv:Om SEAT:News & Events:Cars:Tips to drive a plug-in hybrid car in winter SE/SV

Vintertips för plug-in-hybrider.

När vintern kommer sjunker ofta temperaturen under fryspunkten på morgnarna. Vi vet vad kylan innebär för bilar i allmänhet. Men hur påverkar det plug-in-hybrider?  Här nedan hittar du våra tips för att ta hand om din laddhybrid på bästa sätt.  

Ladda batteriet medan bilen är varm.

Räckvidden för ett batteri i en plug-in-hybrid i elläge kan påverkas av låga temperaturer. Batterisystemet har emellertid olika funktioner och energihanteringsmetoder som hjälper till att lindra den här effekten så mycket som möjligt. Har du tillgång till parkering inomhus så plugga in laddkabeln när du kört färdigt för att på så sätt bibehålla värmen i batteriet, vilket förbättrar laddningen avsevärt. Nya SEAT Leon e-HYBRID kan fulladdas på under 4 timmar (ca 3 timmar och 40 minuter) via en laddbox.

Värm upp bilen invändigt i förväg.

För att få behaglig temperatur invändigt, utan att försämra batteriets räckvidd, är den bästa lösningen att slå på värmen i bilen med hjälp av SEAT CONNECT-appen en stund innan du sätter dig i bilen och medan bilen fortfarande är ansluten till laddaren. Väl inne i bilen rekommenderar vi att du drar ner kupévärmaren och aktiverar värmen i sätena och ratten då dessa inte drar lika mycket energi. 

Slå på tändningen i förbränningsläge.

Låga temperaturer: en utmaning för alla bilar, även plug-in-hybrider och elbilar.

I mycket kallt väder bör du parkera bilen och låta den vara ansluten till laddning, så att du kan aktivera föruppvärmningsfunktionen och värma upp batteriet innan du börjar köra igen. På detta sättet kommer bilen att starta i förbrännningsläge, vilket kommer att höja temperaturen efter en kort stund så att batteriet kan användas på rätt sätt.

Kör mjukt och lugnt.

Mjuk och lugn körning är alltid den bästa metoden för att minska bränsleförbrukningen. I en plug-in-hybrid är det dessutom nödvändigt när du ska ge dig iväg mitt i vintern, eftersom elmotorn levererar full kraft  direkt från start. 

Dessutom hjälper mjuk och lugn körning till att tillföra energi till bilen via regenerativ bromsning. När du lyfter foten från bromspedalen utan att de mekaniska bromsarna aktiveras omvandlas rörelseenergin från bromsningen till elenergi och lagras för att användas senare. Detta kan öka batteriets räckvidd under en resa jämfört med om du istället kört ivrigare och bromsat mer aggressivt på samma sträcka.

Fler tips för hur du ska ta hand om din bil på vintern

  • Kontrollera dina däck innan du kör och se till att du har rätt däcktryck för att optimera rullmotstånd och energiförbrukning.
  • Ha alltid en isskrapa och snöborste i bilen för att få bort all snö och is från rutor och tak.
  • Kontrollera nivån på kylvätskan (och frostskyddet) för att förhindra att motorn blir överhettad.
Bygg din SEAT

Bygg din SEAT

Hitta Återförsäljare

Hitta Återförsäljare

Boka Provkörning

Boka Provkörning

SEAT Tillbehör

SEAT Tillbehör

Assistans

Assistans